top of page

Hundutställning 

Exteriörbedömning

&

UTSTÄLLNING

 

Det primära syftet med  hundutställning är att exteriört värdera resultatet av avelsarbetet samt rasens avelsmaterial mot rasstandard. Hundutställning har dock blivit en mycket populär hobby världen över och långt ifrån alla hundar som visas på utställning kommer användas i avel.

 

Det finns inofficiella och officiella utställningar. Inofficiella är ofta lite mindre utställningar med avslappnad stämning. Din hund bedöms av domare på samma sätt som på en officiell utställning men hunden kan inte få ck/certifikat. Resultaten från en inofficiell utställning stambokförs inte och är således inte en "merit" i avelsarbetet. En domare på en inofficiell utställning ska vara en person med god hundkännedom men behöver inte vara auktoriserad. På officiella utställningar(som kan vara nationella, internationella eller Nordic Dog Shows) är oftast stämningen mer tävlingsbetonad och det är ofta fler hundar som ställs ut än på inofficiella utställningar. På dessa utställningar tävlar hundarna om certifikat.

 

När du åker på hundutställning med din Cane Corso kommer domaren tittar på hundens exteriör, känna igenom hela kroppen, titta på tänder och kolla på rörelser i trav. Därefter tilldelas hunden en kvalitetsnivå som kan vara EXCELLENT, VERY GOOD, GOOD, SUFFICENT(=ej godkänt) eller DISQUALIFIED Den eller de bästa får en extra liten utnämning: CK(=certifikatkvalitet) och ges till de hundar som domare vill skall tävla om det åtråvärda certifikatet. När hanar och tikar har tävlat klart sinsemellan och en hane och en tik har fått ett CERT(=certifikat) tävlar de två vinnarna mot varandra och blir därefter utsedda till BIR(=Bäst I Rasen) och BIM(=Bäst I Motsatt kön).

 

När din hund fått tre cert (utdelade av minst två domare)i Sverige blir den Svenskt Utställningschampionat. För cane corso gäller att minst ett av certifikaten ska ha utdelats tidigast när hunden uppnått en ålder av 24 månader och en dag.

EXTERIÖRBEDÖMNING

På en exteriörbedömning får hunden en kvalitetsbedömning(alltså det där med EXCELLENT; VERY GOOD osv), däremot sker ingen konkurrensbedömning(alltså utdelande av cert, BIR eller BIM). Ck(=certifikatkvalitet) är ett kvalitetspris som kan delas ut även på exteriörbedömning.

 

Man kan säga att en exteriörbedömning är mindre tävlingsbetonad än en utställning men minst lika rolig. Att anmäla till exteriörbedömning är ett roligt mål att träna mot.

bottom of page