top of page
77CBC47E-AF35-4403-B146-C4E098EB9EE8_4_5005_c_edited.png

Ordföranden har ordet

Clas Larsson

Svenska Kennelklubben har närmare 1000 anslutna klubbar. I alla dessa klubbar sitter det en styrelse med uppgift att driva klubbens verksamhet framåt. Med ett snitt på 7 ledamöter per styrelse finns alltså runt 7000 frivilliga som gör en jätteinsats för SKK's cirka 300 000 medlemmar. 

I Sverige finns cirka 1571 Cane Corso och 1237 Cane Corsoägare. Statistiken avser hundar yngre än tio år och ägare som är registrerade i SKKs ägarregister DjurID.se.

RACC är föreningen för dig med egna Cane Corso eller för dig med intresse för vår härliga ras! Hos RACC samlas både gamla och nya entusiaster och du är också välkommen!

RACC arbetar för både hundar och människor och vi finns här för dig. 

Hej & Välkommen till RACC!

Från ordföranden.

Hej och vad kul att Du också valt rasen Cane Corso och liksom jag har valt att vara med i rasklubben, vilket är bästa sättet att kunna arbeta och påverka rasens utveckling och hälsa i Sverige inom ramen för rasstandarden.

Jag har haft rasen i 22 år (innan dess Rottweiler) och var med och startade rasklubben för 20 år sedan och blev dess förste ordförande. Min familj och jag bor på gård ute i Västergötland och våra hundar idag är en tik och en hane, båda ca 18 månader gamla, vilka vi tränar lydnad, spår och skyddsarbete/IGP med.

Genom åren så har jag haft min del av de för vår ras alltför vanliga hälsoproblem som korsbandsrupturer och cancertumörer. Därför vill jag arbete för att förbättra våra hundars hälsa och livslängd och med tanke på rasens kapacitet, ett starkt och stabilt temperament. Min nya hane importerade jag från en kennel i Italien som trycker hårt på att de strävar efter att föda upp ”working Cane Corsos”- så jag håller tummarna för att allt kommer att utvecklas som jag hoppas, men vet också att med levande varelsers utveckling så har man inga garantier.

6C09B22B-EE70-49BA-B900-0E223C514DBD_4_5005_c_edited.png

Min strävan med RACC är att det ska vara den självklara mötespunkter för Cane Corso vänner och där du som är intresserad ska kunna söka faktagranskad information om rasen och bemötas på ett hövligt sätt och förståelse för att alla måste kunna få börja någon gång och lära sig om Cane Corso. 

Det finns många starka och olika synsätt på vad en Cane Corso är, hur den ska vara o.s.v. Även en ordförande i rasklubben måste få ha sin uppfattning och här är min egen högst personliga. Med stor respekt för rasens ursprung, dess användningsområde och dess rastypiska egenskaper så anser jag att det är en i första hand en intelligent och mångsidigt arbetande ras- och inte en sällskapshund.

Det är en hund som ska ha en uppgift och ska träna och på köpet så får du en fantastisk kompis och sällskap- men rasen kräver engagemang och är inte en ras som passar alla.

Jag vill därför verka för att vi ska stödja seriösa uppfödare med att bevara Cane Corsons egenskaper inom ramen för dess internationella rasstandard, jobba fokuserat med hälsa och mentalitet – och inte minst genom information matcha lämpliga valpköpare som tar rasen till sig av rätt skäl.

Tack för ordet

Clas Larsson

bottom of page