top of page

Cane Corso - vår ras

Om du köpt den Cane Corso från en seriös uppfödare kommer du få hjälp och stöttning av honom/henne när du har funderingar. Vi har duktiga och engagerade uppfödare i Sverige som verkligen kan hund i allmänhet och Cane Corso i synnerhet! Givetvis finns mycket skickliga uppfödare även utomlands. Vissa saker gäller generellt och här har vi samlat en del tips och råd som RACC vill lyfta.

Tveka inte att kontakta RACC om du har frågor eller funderingar!

Generella råd från RACC

En plats att vila

Både människor och djur behöver vila och få sova ifred. Stör aldrig din valp eller hund när den vilar. Arrangera en sovplats på en lugn plats i ert hem, en plats där hunden kan ligga utan att vara i vägen. Studera hunden när den sover; vill den ligga utsträckt eld ihoprullad? Precis som människor har hundar favoritpositioner när de sover och när du vet hur din hund vill sova kan du också skaffa den mest lämpliga bädden till din hund. Tänk på att platsen hunden blir tilldelad ska vara dragfri och att bädden ska erbjuda en mjuk och skön liggplats. 

Även om din hund får lov att sova i sängar och/eller soffor så behöver den sin alldeles egna plats.

En plats att äta

Mat är ett kärt ämne för de flesta. Även hundar! Låt din hund äta ifred och känna sig trygg med att den mat som serveras är hundens egen. Det finns många uppfattningar om hur man skall förhålla sig till att kunna ta maten ifrån hunden utan att den blir arg. Du bör diskutera detta med en erfaren hundmänniska, din hunds uppfödare eller en hundtränare för att finna en metod som passar dig och din hund.

 

Håll din hund försäkrad

Sverige har många bra försäkringsbolag och försäringsalternativ. Även om det känns dyrt att betala en försäkringspremie så kan ändå en bra försäkring vara en mycket god investering den dag din hund behöver veterinärvård. Akutvård är alltid dyrt och kommer snabbt upp i stora summor.

Ge din hund ett bra foder

Varje dag ska du ge din hund foder som garanterar att den får i sig tillräcklig, allsidig och välbalanserad näring. Tänk på att hunden inte mår bra om den väger för mycket eller om den är för mager. Om flera hundar får mat samtidigt är det viktigt att alla kan äta i lugn och ro utan att störa varandra.

Hunden ska ha fri tillgång till dricksvatten. Om du har hunden utomhus vid minusgrader ska du vara säker på att den kan dricka tillräckligt mycket vatten. Då ska du ge hunden vatten minst 2 gånger per dag.

Det finns oräkneligt antal hundmatsmärken och -alternativ på marknaden! Visst kan det upplevas som en djungel men  din uppfödare vet alldeles säkert vad som är bäst för just din hund! Byt inte foder utan att ha konsulterat uppfödaren, din veterinär eller en foderrådgivare. Storvuxna raser som Cane Corso är otroligt beroende av ett lämpligt foder för att utvecklas optimalt!

Övervikt och fetma hos hundar är ett växande problem som ska tas på allvar. I vissa länder är mer än varannan hund överviktig. I de flesta fall orsakas detta av för mycket mat, eller fel mat, i kombination med för lite motion. Överviktiga hundar riskerar att utveckla ett antal hälsoproblem som till exempel diabetes. Dessutom kan övervikt bidra till utvecklandet av ledproblem eller förvärra en redan existerande ledsjukdom. Vissa hudåkommor har också en koppling till övervikt. Överviktiga hundar löper en ökad narkosrisk jämfört med normalviktiga hundar.

Genom att hålla din hund i god form förbättrar du inte bara din hunds hälsa, utan också livskvalitén i stort. Studier visar att hundar med idealvikt lever nästan två år längre än måttligt överviktiga hundar. Ett användbart verktyg för att ta reda på din hunds idealvikt är att använda Body Condition Score (BCS).

Vaccinationer

Vaccination av hunden är en självklarhet för den ansvarsfulle hundägaren. Vaccinationsrutinerna för våra djur kan ändras beroende på hur smittsituationen i landet ser ut.

Grundvaccination

  • Grundvaccinering mot parvo, valpsjuka och hepatit ges vid åtta veckors ålder (det sker oftast innan valpen lämnar uppfödaren). Andra vaccinationen ges vid tolv veckors ålder. Revaccination vid 1 års ålder. Därefter vaccination mot parvo, valpsjuka och hepatit vart tredje år.

  • Vaccination mot kennelhosta rekommenderas till hundar som lever i hundrika miljöer, tävlar eller vistas på hundpensionat. Vaccination årligen.

  • Vaccination mot leptospiros rekommenderas till hundar som ska åka utomlands. En vaccinering var 6-12 månad vid regelbundet resande. Revaccinering bör helst göras strax före resan.

Hundägare som ställer ut sina hundar är skyldiga att ta reda på vilka rekommendationer de olika klubbarna har och anpassa sig efter dessa.

 

Vaccination hund – rabies

Vaccination mot rabies ges till hundar som ska med på resor och sedan återkomma till Sverige. Första vaccination kan ges tidigast vid tre månaders ålder. Djuret får resa utomlands först 21 dagar efter att grundvaccineringen är klar. Beroende på vaccintillverkare kan grundvaccineringen ibland bestå av två vaccinationer med 3 - 4 veckors mellanrum. I så fall räknas de tre veckorna efter andra vaccinationen.

Inom EU krävs att hunden är grundvaccinerad med rabies och har en giltig vaccination, men inom EU krävs inte längre att man ska ta ett blodprov för att kontrollera antikroppsmängden.

Kolla Masken

Med ett träckprov - du samlar lite bajs från tre olika dagar i påsar - kan analysen från laboratoriet visa om du behöver avmaska eller ej. Enkelt, billigt och tryggt. Har du importerat din hund rekommenderar vi att du kollar parasiten giardia som kan ställa till en hel del bekymmer.

 

Årlig vetcheck

Att låta din veterinär kolla igenom hunden en gång per år kan vara ett bra sätt att "mota Olle i grind". Särskilt viktigt om du inte är jätteerfaren själv, har en äldre hund eller misstänker att hunden inte mår 100% bra!

HD- & ED-röntgen

De genetiska hälsoprogrammen är ofta initierade av specialklubben eller rasklubben. Om rasen är överrepresenterad beträffande en viss ärftlig defekt, exempelvis höftledsdysplasi, görs en kartläggning. Den ger en tydligare bild av problemet och sätter press på uppfödare och hanhundsägare att undersöka sina hundar innan de används i avel.

 

För att vi ska nå målet med en frisk och sund Cane Corso måste vi alla hjälpas åt att bidra med kunskap. RACC's önskemål är därför att alla låter HD- och ED-röntga sina Cane Corso vid 12 - 24 månaders ålder.

 

Du måste boka avläsning av röntgenbilderna hos SKK , länk finner du här  https://www.skk.se/bestall-rontgenavlasning innan du bokar en tid hos veterinären för röntgenundersökning av din hunds höftleder eller armbågar. Priserna kan variera från klinik till klinik. Undersökningen går till så att hunden först får lugnande medel och därefter tas bilderna. När röntgenundersökningen är klar får din hund en spruta med ett preparat som gör att den piggnar till. Räkna med att det tar cirka en timme och att hunden är lite trött och frusen under flera timmar efter det att du lämnat veterinärkliniken.

BPH

Alla hundar och hundraser är inte likadana. Vilken personlighet har din hund? Är den lekfull, trygg, energisk, glad i människor? Det kan BPH ge dig svaren på!

Att låta sin hund göra ett BPH är både spännande och roligt! Det är inte ett prov utan en beskrivning. Du kan varken vinna eller förlora! Om din hund blir stressad eller upplever beskrivningen som svår att hantera kan du välja att bryta beskrivningen och göra om den vid ett senare tillfälle.

 

BPH är ett instrument att använda för att få insikt och kunskap om rasens mentalitet - inte bara på individnivå. Därför är RACC's önskemål att alla låter sina hundar över ett års ålder göra BPH.

 

Beskrivningen tar omkring 45 minuter och innehåller åtta olika moment. Syftet är att få en bild av hur hunden reagerar på och hanterar olika situationer. Det handlar bland annat om att möta främmande personer, att leka, att arbeta för att komma åt mat och att stöta på överraskningar.

Du behöver boka tid för ditt BPH , länk finner du här: anmälan till BPH - räkna med att väntetiden är lång, ända upp emot 6 månader!

Många uppfödare brukar erbjuda ett gemensamt BPH för sin kull .

Kostnaden för BPH kan variera något mellan olika klubbar.

Kom ihåg att  du som medlem i SKK och som deltagare i SKK's aktiviteter har har skyldighet att känna till SKK's regler. En av dessa regler säger att hund kuperad i ett land där kupering EJ är tillåten äger inte rätt att delta i utställning eller på BPH. 

Alla hundar är välkomna!

BPH är anpassat för alla hundar, oavsett ras. Även oregistrerade hundar kan delta. För alla hundar gäller att de måste vara id-märkta, vaccinerade och ha fyllt 1 år, men det finns ingen övre åldersgräns. Kuperad hund måste vara kuperad i ett land där detta är tillåtet, kontrollera vad som gäller. Kommer en kuperad hund från ett land där kupering inte är lagligt äger alltså hunden inte rätt att delta i BPH.

Ägaren eller föraren måste vara medlem i en klubb inom SKK-organisationen, till exempel läns-, special- eller rasklubb, men medlemskap i Sveriges Hundungdom eller en verksamhetsklubb som Svenska NoseWork Klubben går bra.

VAD FRÅGAR VETERINÄREN OM NÄR JAG RINGER?

När du ringer kan det vara bra att kunna svara på(gör gärna en checklista innan du ringer):  

                                                                    

Vad har hänt? Beskriv kortfattat vad som hänt samt när det hände.

 

Veterinären vill också veta:

  1. Ras, ålder och kön

  2. Kroppstemperatur 

  3. Allmäntillstånd: trött, orolig, hosta, andas tungt

  4. Om den har: klåda eller hudproblem, aptitlöshet, kräkning eller diarré, dricker mycket, kissar normalt eller har svårt att kissa, har öron- eller ögonproblem

  1. Om hunden är försäkrad: bolag och försäkringsnummer och om du önskar direktreglering

  2. Om din hund varit på kliniken förut samt ditt namn, person- och kontaktuppgifter 

Ta med dig registreringspapper och försäkringsbrev samt pass om djuret har ett sådant. Åker du akut är det bra att ta med någonting att äta och dricka samt mobilladdare och betalkort – få kliniker accepterar annan betalning än kort. Väntetiden är ofta mycket lång. Filt till din hund finns på kliniken. Har hunden diarré, hostar eller har klåda kan det vara smittsamt. Meddela kliniken innan du tar ut hunden ur din bil.

bottom of page