top of page

Att Tävla

När du kommit igång med din hunds träning och ni börjar bli varma i kläderna så kanske lusten att tävla infinner sig. Inom hundsporten finns många olika tävlingsmöjligheter. De olika disciplinerna är dessutom uppdelade i olika svårighetsnivå, allt för att det ska finnas något som passar alla.

Brukshundsklubben har ett anmälningssystem där du administrerar dina startanmälningar via "Mitt konto". Enkelt och funktionellt.

Att tävla handlar inte bara om att vinna eller förlora, om att vara bättre eller sämre än sina medtävlare. Det handlar om att testa arbetet med hunden i nya miljöer, lära sig vad som kanske behöver slipas på mer och att ha kul tillsammans med sin hund.

Hundar som inte är registrerade i SKK:s stambok har möjlighet att delta i prov och tävlingar som inte är rasspecifika. Till exempel agility, lydnad, rallylydnad, freestyle, grytprov, vallhundsprov, anlagstest i vildsvinshägn samt viltspårprov. Krav på tävlingslicens gäller också för icke stambokförda hundar som genomgår olika tjänstehundsprov inom Svenska Brukshundklubben. Inom dessa verksamheter behöver hunden vara ID-märkt och ha en tävlingslicens utfärdad av SKK.

 

Tävlandet kan ske på olika nivåer och med olika mål. Alla som tävlar satsar inte på elitklass och SM - guld. Långt därifrån. Men möjligheten för dig att sätta just dina mål finns - oavsett vad du drömmer om. Låt inte rädslan att inte vara bra nog hålla dig tillbaka, skaffa en bra hundtränare, bra träningsrutiner och ett stort tålamod så har du kommit en bra bit på väg.

 

Det viktigaste är att alltid prioritera hundens välbefinnande och att aldrig låta besvikelser eller irritation gå ut över hunden. Men det visst du ju redan!

 

Första gången - skapa konto

Alla som vill tävla måste ha ett eget konto i SBK Tävling. Du skapar bara ett konto, en enda gång, och fyller sedan på det kontot med fler förare och hundar när du behöver.​

All tävlingsinformation som tävlingsgren och klass du tävlar i måste du fylla i själv. Vid uppflyttning i klasser måste du själv gå in och uppdatera. Missar du det kan du inte anmäla dig till tävling i nästa klass.

 

bottom of page