top of page

FAQ.

Below we present a number of questions that both breeders and RACC often receive. If you have other thoughts, you are of course welcome to contact us! Do not hesitate to get in touch, we will help you as soon as we can.

 • Kan jag ha en Cane Corso när jag bor i lägenhet?
  Absolut! Allt hänger på hur du aktiverar din hund. Men tänk på att din Cane Corso är - och ska vara - en utpräglad vakthund. Hunden kommer med all säkerhet vakta din lägenhet. Det innebär en hel del skällande när en dörr öppnas eller stängs, fotsteg eller röster hörs eller när en bil startar. Det behövs en hel del arbete och träning och det är inte alldeles säkert att din hund kommer lära sig vakta lite lugnare, driften att vakta finns och skall finnas hos våra hundar. Tror du att vakten kommer bli för besvärlig så kanske en annan ras som vaktar lite mindre är ett bättre val.
 • Är Cane Corso snälla mot andra hundar?
  Det är helt individuellt. En del funkar med alla andra hundra, några fungerar bara med hundar av motsatt kön och några individer gillar inga andra hundar än sig själva. En annan sak att tänka på är att även om din Cane Corso älskar andra hundar så kanske de andra hundarna inte älskar din hund. En Cane Corso är stor och tung och leker oftas ganska tufft och hårdhänt vilket många andra hundar tycker är otäckt.
 • Är Cane Corso en lämlig familjehund?
  Ja, de allra flesta Cane Corso älskar hela sin familj och fungerar fantastiskt bra med både vuxna och barn. Det är viktigt att poängtera att både vuxna och barn måste lära sig respektera och hantera sin hund på ett bra sätt, det finns ingen hund som gillar att bli retad eller provocerad och en Cane Corso är inget undantag! En valpkurs fäljd av en allmänlynadskurs är jättebra både för din hund och familj
 • Min Cane Corso biter och förstör. Vad ska jag göra?
  Destruktiva tendenser kan många gånger härledas till att hunden har lite för mycket "egentid". Den har tråkigt helt enkelt. Aktiviteter som ger mental stimulans i kombination med lämplig motion är grunden. Att sedan kompletera med avledande signaler och få hunden intresserad av något bättre än att äta upp inredningen måste också till. Kontakta en bra och erfaren hundtränare som kan hjälpa till
 • Dreglar en Cane Corso?
  Ja, de flesta gör nog det...särskilt när det vankas mat eller godis.
 • Är Cane Corso en lämplig förstagångshund?
  Det beror på dig. Är du villig att lära och ta hjälp av mer erfarna hundmänniskor som till exempel din uppfödare eller en seriös hundtränare så kommer det säkert gå bra. Men det är viktigt att du verkligen läser på om vår ras och dess historia. En Cane Corso är en stor, stark och vaktande hund som ställer stora krav på sin människa och det är ett stort ansvar att äga en hund i allmänhet - och en Cane Corso i synnerhet!
 • Jag har importerat en hund som är kuperad. Får jag ställa ut den?
  Nej. Kuperade hundar är hindrade att delta i SKK's utställningar och prov. Om hunden är importerad från ett land där kupering är tillåten får hunden göra BPH.
 • Varför får min importerade och kuperade Cane Corso inte vara med på utställningar?
  Alla länder som antagit EU's djurskyddsregler har gemensamt bestämt att kupering av hundar inte är tillåten. För att få bort kupering har dessa länders kennelklubbar bestämt att kuperade hundar inte får delta i diverse prov och utställningar. Så även om din hund kommer från ett land där kupering är tillåten, till exempel Ryssland och USA, så får hunden inte delta i utställning som de olika EU-ländernas kennelklubbar anordnar. Men du kan till exempel åka utomlands och ställa ut din kuperade hund på en rasspecial. Vid dessa tillfällen råder ett annat regelverk som möjliggör för kuperade hundar att kunna delta i utställningar.
 • Min Cane Corso tycker inte alls om när jag klipper klorna! Vad ska jag göra?
  Du ska ta det lungt och försiktigt! Börja med att introducera kloklippning när hunden är lite trött och ligger ned. Det är jättebra om ni varit ute och gått en stund i fuktigt gräs eftersom klorna blir lite mjukare och mer lättklippta om de är fuktiga. Sen sätter du dig med hunden på en matta, det är inte bra om det är halt där du och din hund är. Sen ser du till att ha nåt godis som hunden gillar - i små bitar. Sen tar du en tå i taget och nöjer dig med att "knacka" lite på varje klo med klotången. Klotången skall vara dimensionerad för stora klor och den skall vara vass! Annars klämmer tången klon och det gör jätteont. Förtsa dagarna ska du nöja dig med att bar knacka på klorna. Ge beröm och en godisbit varje gång hunden acceperar detta. Sen klipper du lite, lite på några klor och knackar på de andra. Håll på så tills kloklippandet är avdramatiserat. Du kan också köpa en elekrisk klofil som många hundar accepterar utan problem! Många djuraffärer hjälper till med kloklippning. Även din veterinär kan hjälpa till. Det du aldrig ska göra är att bli arg och stressad och banna hunden. Då blir problemet och motviljan bara större! Lycka till
bottom of page